Marie Claire Tçecola
Marie Claire Tçecola, ebola hastalığından kurtulan Gineli bir hemşiredir. Aynı zamanda, hastalık konusunda insanları eğiten ve hastalıktan muzdarip olan insanları savunan bir aktivisttir. 2015 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ödülüne layık görüldü.[1]
Biyografisi
[değiştir | kaynağı değiştir]Tçecola Senegal sınırındaki küçük bir Gine köyünde büyüdü. Ailesinin eğitim sağlayabileceği ilk kadındı. Hemşirelik belgelerini aldı ve Gine Conakry'deki Donka Hastanesi'de hemşire olarak çalışmaya başladı.
2014 yılının Temmuz ayında ağır bir ebola hastasını tedavi ederken ebola hastalığına yakalandı.[2] Sağlık çalışanlarının yetersizliği [3] ve temel koruyucu ekipman yetersizliği [4] Batı Afrika'da hastalığın hızla yayılması için uygun bir ortam yarattı. Belirtileri öğrenerek, hastalığın yayılmasını önlemek için kendisini bir tedavi merkezine yönlendirdi.[1] Kendi deneyimlerinden inkâr, şüphe ve yanlış bilgilerin insanların uygun tedaviye girmesini ve uygun önlemleri almasına engel olacağını fark etti.[2] Hastalıktan kurtulduktan sonra, Tçecola, Donka Hastanesi'ndeki bir acil oda hemşiresi olarak geri döndü, fakat sorunları bitmedi.[1]
Tçecola'nın ev sahibi, hastalığa dair korku ve yanlış bilgi yüzünden onu evinden tahliye etti.[1] Hayatta kalan diğer insanların da benzer hikâyeleri vardı: arkadaşlarının ziyareti durdurması, işverenler işçilerin dönmesine izin vermemesi,[3] toplulukların Ebola'nın ölüm cezası olduğunu düşünmesi ve mağdurların sonunda hayatta kalanlardan kaçması,[2] çocuklar ve ergenlerin aile üyeleri tarafından reddedilmesi ve korku onları diğer yerlere kaçmaya yönlendirmektedir.[5] Çocuklarla durum özellikle rahatsız edicidir. Gine'de yetim olarak 4000'den fazla çocuk kaydedildi.[6] Hayatta kalanlar, hastalığa karşı bir bağışıklık kazandıkları için çocuklarla ilgili yardım için UNICEF tarafından işe alınıyorlar. Hayatta kalanlar, travma geçirmiş çocuklara koruyucu donanımdaki personelin dokunamayacağı şekilde dokunabilir ve rahatlık sağlayabilir.[3]
Tçecola, bilinç düzeyini yükseltmeye, eboladan korunma konusunda eğitim vermeye ve hayatta kalanlara karşı ayrımcılığa karşı savaşmaya kararlıdır. Hastalıktan kurtulanlara destek ağı sağlayan Gine Ebola Hayatta Kalma Derneği üyesidir.[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b c d e "Biographies of 2015 Award Winners". U.S. State Department. Mart 2015. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2015.
- ^ a b c "Tackle Ebola Hero Marie Claire Tchecola". Tackle Ebola. 30 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
- ^ a b c Nichols, Michelle; Giahyue, James Harding (27 Ekim 2014). "Defying stigma, survivors join the Ebola fight in West Africa". Reuters. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
- ^ Kerry, John (7 Mart 2015). "International Women's Day". Huffingtonpost. 11 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
- ^ "Towards a programme to support Ebola survivors". UNAIDS. 29 Ocak 2015. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
- ^ Wensi, Jin (9 Mart 2015). "Marie Claire Tchecola récompensée pour son combat contre la stigmatisation des victimes d'Ebola" (Fransızca). CCTV-Français. 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2015.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Marie Claire Tchecola - I Survived Ebola 11 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.